Thursday, August 9, 2012

Antara Ayah dan si dia


Kali ni , aku hanya nak memindahkan apa yang aku  perhati ke pena penulisan di tempat bersawang ini . Entry ini bukan untuk menunjukkan aku ni baik atau ustazah . Ditekankan ,hanya perhatian dan pandangan dari mata kecil aku .


1 ) Minta izin ayah atau si dia ?
Percaya tak , hampir majoriti pasangan  kekasih akan minta izin kekasih bukan halalnya berbanding ayah  nya untuk ke mana-mana .
Lupakah kita , yang tanggung dosa kita bukan kekasih bukan halal kita ?

2 ) Dengar nasihat ayah  atau si dia ?
Bilamana si dia cakap “awak cantik dengan bertudung” atau  suatu ayat berbentukk nasihat , si gadis terus pakai tudung litup comel molek benor . Cuba kalau ayah cakap “ cantik anak ayah kalau menutup aurat “ . Ada si gadis endahkan ?
Seolah si dia yang menanggung dosa si gadis bila dia tak menutup auratnya.

3 ) Ambil hati ayah atau si dia ?
Kalau si dia merajuk , kemain lagi cuba susun ayat , beli itu dan ini untuk pujuk sampai dia okey .Kalau ayah merajuk ? Mengikut pandangan aku , kebanyakannya hanya biarkan ayah okey sendiri dan buat seperti takde apa berlaku .
Hati kecil ayah atau si dia yang sebenarnya perlu dijaga ?

4) Minta redha ayah atau si dia ?
Bila nak exam , nak interview  atau nak buat sesuatu , kebanyakannya mesti call encik pakwe untuk mintak  kononnya bless . oh myyyy .
Kenapa bukan ayah  menjadi yang pertama di minta redha dan restunya ?

5) Memuji ayah atau si dia ?
Seriously , jarang yang akan memuji ayah sama ada hensem , awesome , rajin or else berbanding dengan memuji si dia . Biasanya , pujian itu semua diberi untuk si dia untuk menguatkan rasa cinta kononnya mungkin .
Sebenarnya siapa yang paling  layak menerima pujian setelah memerah keringat untuk membesarkan kita ?

Sejujurnya , aku bukan orang baik-baik untuk merungkai ini semua . Ini hanya pendapat dan pandangan sahaja . Kemungkinan ada antara kita yang sedang membaca pernah berada dalam situasi di atas . So then , kita punya akal untuk muhasabah diri sebentar .Jangan biar sampai ayah sudah takde di Bumi Allah ini , baru hendak berubah .

p/s : ditujukan khas untuk diri sendiri juga J

0 comments: