Saturday, September 7, 2013

Chocolate cheesetart

Assalamualaikum .
Sejak pencen cikgu ganti ni , kebosanan mula bermaharajalela dalam diri . So try2 look out resipi kat internet , terjumpa lah resipi yang menambat hati . Chewaah . Okey stop . Ni kali kedua naz buat cheesetart . First buat filling jem buah-buahan , hamboi ,kau hado ? hihi . Second naz try filling chocolate pulak . Ni resipi yang naz gunakan . Goodluck uolls ;)



Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred B *buang sedikit putih telur
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat. Cukup sekadar sebati .*Nanti jadi mcm doh naz,doh menaik .hihi2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. *dinding doh jgn nipis sangat . Cucuk dengan garfu kat dasar doh sebelum dibakar. *untuk mengelakkan doh menaik sangat
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese *keluarkan dari peti ais 30 minit sebelum guna
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Gred B
½ sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat. *lagi banyak filling lagi sedap
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Cara nak melorek : *lorek lepas letak cream cheese sebelum bakar tau
1. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
2. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
3. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
4. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Okey , yang nak cuba Chocolate cheesetart, just tukar kepada filling coklat , ni bahan dia . Just tukar blueberry dll tu kepada coklat ganache ni je . Cream cheese filling macam biasa , tetap sama :)

Chocolate ganache

Bahan-bahan :
200 grm coklat masakan
100ml susu cair/150ml whipp. cream
1 sdt butter

Cara-cara :
Double boiler coklat bersama susu cair, dah agak2 mencair coklat tu, tutup api, teruskan mengacau sehingga coklat benar2 cair & masukkan butter, kacau sebati . Dah siap ! Kalau boleh ,masukkan dalam peti ais jap bagi kental sikit , memudahkan keje piping dalam shell nanti :)

Okey dah boleh cuba ye . Tak susah , senang je .Naz guna pan biasa sebab cari acuan dia tak jumpa2 .hihi .
 
Hasil kerja yang tak berapa nak kreatif .hehe

Ni acuan sepatutnya untuk cheesetart
Ni lak jenis acuan yang naz guna .hihi
Okey , selamat mencuba ;)

0 comments: