Saturday, September 7, 2013

Puding Berkuah

Assalamualaikum.
Sebelum balik UTM , saje je dera family suruh makan apa yang naz buat . Sedap ke tak ,diorang kene makan sampai habis .hehe. kali ni naz buat dessert feveret naz dgn adik lelaki,Najmi . Kalau time puasa , makanan wajib kalau pergi bazaar mesti puding berkuah . Satu je dah cukup sebab naz makan puding ,najmi makan buah-buahannya . hehe . Nak buat ? Jom buat sesame . Simple je :)

Bahan2 kastard:

1 cawan tepung kastard
4 cawan air
3/4 cawan gula


Cara-cara :
1.Campur semua bahan2 dalam periuk dan kacau .
2.Masak atas api yg sederhana ,kacau smpai pekat dan likat.
3.Masukkan dlm loyang atau bekas yg korang nk guna,bg sejukkan sekejap lepas tu msk dlm peti ais.

Bahan-bahan kuah:

1 tin susu cair
1 tin buah-buahan campuran *kalau naz, naz buangkan air buahnye , ditakuti kuah jadi masam
1/2 cawan gula
1 cawan air masak

Cara-cara :
Campur semua bahan dalam periuk dan masakkan atas dapur.
Pastikan gula larut , kacau je sampai dekat mendidih , terus tutup api , teruskan mengacau .Jangan mendidih sangat , nanti lemak susu pecah macam naz punye :(
Biarkn sekejap dlm periuk bg sejuk sikit. Then bru letak dlm bekas tuk disimpan dlm peti ais.


Tadaaa, ni lah hasilnye yang lemak susu pecah tu , sebab naz khayal jap .hihi

Goodluck mencuba ;)

0 comments: